piątek, 3 lipca 2015

Dwa omlety i nutella z fasoli

Jeśli lubicie omlety, to mam dziś dla Was dwa przepisy na to danie, oraz pyszne nadzienie. Zapraszam :)

Omlet z samych jaj

Składniki:

3 jajka
3 łyżki wody
szczypta soli


 
Jajka roztrzepujemy z wodą i solą, smażymy na rozgrzanej spryskanej sprayem do smażenia patelni 3 cienkie omlety z jednej strony.
Wartość odżywcza: 217kcal
Białko: 19,5g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 1,2g


Omlet biszkoptowy

Składniki:

3 białka jaj
1 całe jajko
odrobina proszku do pieczenia
szczypta soli
30g mąki gryczanej



Białka ubić na sztywną pianę z solą, dodać żółtko dalej ubijając, wymieszać delikatnie z mąką i proszkiem.  Smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej sprayem do smażenia z obu stron.
Wartość odżywcza: 161kcal
Białko: 15,6g
Tłuszcz: 1,1g
Węglowodany: 22g


Krem "czekoladowy" z fasoli

Składniki:

puszka czerwonej fasoli
2 łyżeczki karobu
słodzik wg uznania
woda



Fasolę dokładnie opłukać, osączyć, zmiksować z pozostałymi składnikami dodający wody do odpowiedniej dla nas konsystencji.
Wartość odżywcza: 363g
Białko: 17,3g
Tłuszcz: 14,5g
Węglowodany: 41g

2 komentarze:

  1. pycha! na deser, obiad czy kolację! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie takie omlety królują jako posiłki potreningowe. Idealne są też "na wynos" ;)

    OdpowiedzUsuń