wtorek, 7 lipca 2015

Tortilla fit

Ostatnio będąc w galerii handlowej, zastała mnie pora posiłku. Wybór padł na tortillę w Berlin Doner Kebap. Stojąc w kolejce zauważyłam, że w ich menu pojawiła się opcja fit w wieloziarnistym placku z kurczakiem. Kupiłam, zjadłam i się zakochałam. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała odtworzyć tego dania w domu. I tym sposobem przez 4 dni jadłam tortillę z kurczakiem i penie jadłabym dalej, ale jednak mój organizm słabo radzi sobie z glutenem. Muszę koniecznie opatentować dobrą, elastyczną, bezglutenową tortillę! A może ktoś z Was ma taki przepis?


Tortilla fit

Składniki:

150g piersi z kurczaka
przyprawa gyros
1 wieloziarnista tortilla
rukola
pół pomidora
kawałek czerwonej papryki
kapusta czerwona w occie (opcjonalnie)
pół cebulki
krem balsamiczny
5g sezamu
5g ziaren słonecznika

sos 1
50g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano

sos 2:
1 łyżeczka oliwy
odrobina octu winnego
łyżeczka wody
1 tabletka słodzika
łyżeczka musztardy
sól
pieprz



Kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na PAMie w przyprawie gyros (nie przesuszyć!)

Składniki sosów wymieszać.

Ziarna podprażyć.

Tortillę podgrzać. Ułożyć na niej rukolę, warzywa, kurczaka, polać sosami i kremem balsamicznym, posypać ziarnami. 

Wartość odżywcza: 470kcal
Białko: 42,5g
Tłuszcz: 16,7g
Węglowodany: 36,2g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz