czwartek, 14 maja 2015

Ryż zasmażany z jajkiem, kurczakiem i szparagami - dietetyczny!

Sezon na szparagi!
Te niepozorne, niskokaloryczne (18kcal/100g) warzywa są prawdziwą bombą dobroczynnych dla naszego organizmu składników. Antyutleniacze takie jak: witamina C i E, oraz beta karoten, chronią nas przed wolnymi rodnikami i dbają o kondycje skóry, włosów i paznokci. Kwas foliowy jest niezbędny dla kobiet w ciąży, a wapń i fosfor dla naszych kości i zębów (uwaga ci, którzy unikają nabiału jak ja!). Dzięki dużej zawartości potasu, a niskiej sodu (oczywiście, jeśli ich nie przesolimy ;)) mają właściwości moczopędne, a błonnika chyba nikomu nie potrzeba przedstawiać. Szkoda tylko, że sezon na szparagi trwa tak krótko. :(

Dziś przedstawię Wam prosty i pyszny przepis, który jest bogactwem białka i doskonale sprawdzi się przed lub po treningu.

Ryz zasmażany z jajkiem z kurczakiem i szparagami

Składniki:

pęczek białych szparagów
cebula
5g oleju kokosowego
100g ryżu Basmati
2 jajka
300g piersi kurczaka
sól, pieprz
sok z cytryny
sos sojowy
szczypiorek lub natka pietruszki



Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę. Szparagi obieramy, odcinamy główki, które odkładamy. Łodygi kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli. Po chwili dorzucamy również pokrojonego w kostkę kurczaka. Solimy, pieprzymy i smażymy aż szparagi lekko zmiękną, a kurczak się podsmaży. Wtedy dodajemy łebki szparagów, przykrywamy i dusimy kilka minut (można podlać lekko wodą). Gdy wszystkie składniki są już miękkie, dodajemy na patelnię ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy roztrzepane jajka. Mieszając smażymy około pół minuty. Gotowe danie polewamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i posypujemy szczypiorkiem lub natką.
Smacznego!

Wartość odżywcza: 928kcal
Białko: 92,3g!!!
Tłuszcz: 21g
Węglowodany: 92,6g

1 komentarz: