czwartek, 6 sierpnia 2015

Pyszne curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Wiem, wiem, jest gorąco, ale trening trzeba zrobić i jeść trzeba. Ponieważ teraz w Lidlu jest tydzień ajaztycki, zaopatrzyłam się w mleko kokosowe light. Szczerze mówiąc, to był trochę mało opłacalny interes, bo "lightowość" tego produktu polega na wymieszaniu go pół na pół z wodą, ale skoro już znalazło się w moim domu, a w lodówce czekała napoczęta passata pomidorowa, postanowiłam zrobić curry. I szczerze przyznam, że wyszło mega dobre! Do dzieła!

Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Składniki:

500g mięsa z udźca kurczaka
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
2 cebule
ok 500ml passaty pomidorowej
puszka mleka kokosowego light (lub pół puszki zwykłego i 200ml wody)
przyprawa garam masala
2 ząbki czosnku
sól 
czerwona pasta curry
spray do smażenia
świeża kolendra lub natka pietruszki


Na rozgrzanej patelni z PAMem podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w kostkę papryki, łyżeczkę pasty curry, przyprawę garam masala, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5-10 minut. Dodać oczyszczone i pokrojone w większą kostkę mięso, smażyć aż zrobi się białe. Wlać passatę i mleczko kokosowe, posolić, gotować aż sos zredukuje się do pożądanej objętości. Posypać kolendrą lub pietruszką. Polecam z ryżem Basmati.

Wartości odżywcze: 1450kcal
Białko: 98g
Tłuszcz: 104g
Węglowodany: 25g

2 komentarze:

  1. Jesteś pewna kaloryczności tego dania?

    a przepis bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jestem pewna. A czemu budzi ona Twoją wątpliwość?

      Usuń