środa, 19 sierpnia 2015

Soczewica z jajkiem panierowanym w za`atarze

Przepis ten znalazłam tu. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do tej potrawy trochę ostrości :) Polecam jako odpoczynek od mięsa :)

Soczewica z jajkiem  w za`atarze i warzywami

Składniki:

60g zielonej soczewicy
liść laurowy
10g oleju kokosowego
cebula
czerwona papryka
ząbek czosnku
3 pomidory
sok i skórka z połowy cytryny
odrobina musztardy
sól, pieprz
łyżeczka czerwonej pasty curry
natka pietruszki
2 jajka
za`atar


Soczewicę ugotować z solą i liściem laurowym ok 30 minut.
Ugotować też jajka na półmiękko (ok. 6 minut, u mnie za długo).

Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojona w kostkę paprykę i smażyć kilka minut. Dodać zmiażdżony czosnek, pastę curry i po chwili pokrojone w kostkę pomidory, sok i skórkę z cytryny, musztardę i soczewicę.
Gotować, aż nadmiar soków odparuje, oprawić solą i pieprzem, dodać natke pietruszki.
Na talerzu udekorować połówkami jajek obtoczonymi w za'atarze.


Wartość odżywcza: 555kcal
Białko: 35g
Tłuszcz: 24g
Węglowodany: 51g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz