środa, 18 lutego 2015

Kasza gryczana niepalona z soczewicą i warzywami

Dziś podam Wam przepis na bezmięsne, ale pełne białka i witamin danie.

Odstawiłam nabiał, więc posiłki mięsne i rybne są teraz podstawą mojej podaży białka i z czasem się nudzą. Jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego, jest soczewica. Zawiera ona aż 25g tego makroelementu! Należy jednak pamiętać, że jest to białko niepełnowartościowe. Oznacza to, że zawiera niepełny skład aminokwasowy, jednak jest ono całkiem dobrze przyswajalne (85%) i w połączeniu z innymi pokarmami uzupełniającymi aminokwasy ograniczające (w przypadku strączków jest to metionina i cysteina obecne w  mięsie i ziarnie), na pewno warto uzupełnić o nią swój jadłospis. Dodatkowo jest źródłem "dobrych" węglowodanów, żelaza, kwasu foliowego, fosforu, cynku i witamin grupy B.

Do dzieła!

Kasza gryczana niepalona z soczewicą i warzywami

Składniki:

90g czerwonej soczewicy
50g niepalonej kaszy gryczanej
cebulę
kawałek czerwonej papryki
kilka pieczarek
marchewkę
2 ząbki czosnku
kilka plastrów grillowanego baklażana
sól, pieprz, chili, kurkumę, czarnuszkę, imbir
łyżeczka oleju kokosowego


W osobnych garnuszkach gotujemy kaszę i soczewicę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekane chili i czosnek, smażymy chwilkę. Następnie dodajemy pokrojoną w pół-talarki cebulę, marchewkę i paprykę pokrojone w kostkę, pieczarki w plasterki. Smażymy, aż warzywa zmiękną, przyprawiamy według gustu. Na koniec dodajemy pokrojonego w paski bakłażana, kaszę i soczewicę. I gotowe! Smacznego!

Wartości odżywcze:
Białko: 37g
Węglowodany: 95g
Tłuszcze: 10g
Wartość energetyczna: 525kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz