piątek, 12 czerwca 2015

Risotto ze szparagami, cukinią i polędwiczką wieprzową

Bez zbędnych wstępów, oblizując talerz, polecam :)

Risotto ze szparagami, cukinią i polędwiczką wieprzową

Składniki:

150g ryżu basmati
pęczek białych szparagów
cebula
pół cukinii
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
cooking spray lub olej kokosowy
500g polędwicy wieprzowej
rozmaryn



  Rozgrzewamy jedną patelnię spryskaną tłuszczem, wrzucamy na nią posiekaną cebulę i podsmażamy. W tym czasie obieramy szparagi, kroimy je na kawałki odkładając główki, cukinię kroimy w półplasterki. Warzywa dodajemy do cebuli, smażymy aż będą prawie miękkie. Dodajemy ryż i podlewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, odłożone główki szparagów i przykrywamy patelnię.

Polędwicę kroimy w plasterki, lekko rozbijamy dłonią, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem. Rozgrzewamy drugą patelnię, smażymy plastry polędwicy po 1,5-2 min z każdej strony na dość sporym ogniu. Solimy na koniec.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, ale jest jeszcze twardy, podlewamy wodą i dusimy jeszcze chwilę. Jeśli jest al dente, wyłączamy gaz, dodajemy sok z połowy cytryny, świeżo mielony pieprz, ewentualnie jeszcze soli. Przykrywamy, odstawiamy na kilka minut.

Risotto podajemy z usmażonymi polędwiczkami.

Wartość odżywcza: 1132kcal
Białko: 123g
Tłuszcz: 13g
Węglowodany: 131g


2 komentarze:

  1. Wygląda mega apetycznie! Uwielbiam risotto pod każdą postacią <3

    OdpowiedzUsuń