Zapiekanka z botwinką i kaszą gryczaną
Składniki:
cebulapęczek botwinki z buraczkami
60g kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
2 jajka
koperek
natka pietruszki
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
5g oleju kokosowego
Botwinkę bardzo dokładnie płuczemy i obieramy buraczki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dorzucamy posiekane buraczki i łodygi botwinki. Smażymy aż lekko zmiękną, dodajemy sól i pieprz. Studzimy.
W tym czasie gotujemy kaszę na sypko. Studzimy.
Kaszę mieszamy z zawartością patelni, dodajemy 2 jaja, czosnek, zioła. Wykładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.
Wartość odżywcza: 445kcal
Białko: 21,5g
Węglowodany: 51,3g
Tłuszcz: 16,7g
wspaniała zapiekanka, propozycja zdecydowanie na pozywny obiad lub kolację :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie tym bardziej, że jestem wielką fanką botwinkowych smaków :)
OdpowiedzUsuń