czwartek, 18 czerwca 2015

Zapiekanka z botwinką i kaszą gryczaną

Inspiracje do tego przepisu wzięłam STĄD. Choć mogę jeść zupę z botwinki w nieograniczonych ilościach, postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyznam, że wyszło smakowicie :)

Zapiekanka z botwinką i kaszą gryczaną

Składniki:

cebula
pęczek botwinki z buraczkami
60g kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
2 jajka
koperek
natka pietruszki
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
5g oleju kokosowego



Botwinkę bardzo dokładnie płuczemy i obieramy buraczki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dorzucamy posiekane buraczki i łodygi botwinki. Smażymy aż lekko zmiękną, dodajemy sól i pieprz. Studzimy.

W tym czasie gotujemy kaszę na sypko. Studzimy.

Kaszę mieszamy z zawartością patelni, dodajemy 2 jaja, czosnek, zioła. Wykładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.

Wartość odżywcza: 445kcal
Białko: 21,5g
Węglowodany: 51,3g
Tłuszcz: 16,7g


2 komentarze:

  1. wspaniała zapiekanka, propozycja zdecydowanie na pozywny obiad lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie tym bardziej, że jestem wielką fanką botwinkowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń