OLEJ KOKOSOWY
- Moje ostatnie odkrycie. Dostępny jako nierafinowany i rafinowany.
- Wspomaga detoksykacje organizmu
- Idealnie się na nim smaży
- Wspomaga wydzielanie insuliny
- Leczy zgagę, migreny, wszelkie wysypki, zespół jelita wrażliwego, grzybicę, niestrawność
- Blisko połowę kwasów tłuszczowych stanowi kwas lurynowy w naturze spotykany tylko w kokosie i mleku matki. Monolauryn w który kwas ten przekształca się w organizmie, niszczy szkodliwe wirusy i bakterie.
- Podobne właściwości ma też zawarty w oleju kokosowym kwas kaprylowy
- Jest nietoksyczny
- Może przyczynić się do zmniejszenia ilości tłuszczu brzusznego
- Wspomaga działanie mózgu
- Pomaga w leczeniu ran
- Dobry dla prostaty i odpowiedniego poziomu testosteronu
- Zmniejsza stres oksydacyjny w kości, więc zapobiega osteoporozie
- Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w tym oleju przyśpieszają metabolizm szybciej niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, gdyż są łatwiej trawione i zamieniane w energię (jak węglowodany)
- 900kcal
- Białko 0g, Tłuszcz 100g, Węglowodany 0g
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN
- Zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- Nieodpowiednia do smażenia, ale idealna na zimno
- Obniża poziom złego cholesterolu
- Zapobiega chorobom układu krążenia
- Hamuje geny związane z otyłością
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cukru we krwi
- Obniża ciśnienie
- Zawiera antyrakowe przeciwutleniacze
- Działa przeciwzapalnie
- Zawiera witaminy A, E, D
- 822kcal
- Białko 0g, tłuszcz 91,6g, Węglowodany 0g
AWOKADO
- Zawiera głównie kwas oleinowy, mający zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, przeciwdziałający nowotworom prostaty i piersi
- Choć jest owocem zawiera niewiele cukru
- Zawiera likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy, a także dobre dla wzroku luteinę i zeaksantynę
- Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dobre dla serca i pomagające obniżać ciśnienie krwi
- Reguluje ilość cukru we krwi
- Zawiera antyoksydant glutation odpowiedzialny za uzupełnianie innych przeciwutleniaczy
- Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne żołądka
- 160kcal
- Białko 2g, Tłuszcz 15,3g, Węglowodany 7,4g
- Błonnik 3,3g
TRAN
- Ogólnie mam tu na myśli tłuszcz rybi, jednak określenie "tran" zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby ryb należących do gatunku dorszowatych
- Bogactwo kwasów omega 3 i 6
- Pozytywnie wpływa na pracę mózgu
- Wzmacnia odporność
- Bogaty w witaminy A, D i E
- Usprawnia pracę mózgu
- Dobry dla pracy tarczycy
- NNKT zmniejszają poziom „złego”cholesterolu (LDL), a zwiększają stężenie "dobrego" (HDL) we krwi
- Poprawia stan skóry i przyspiesza gojenie się ran
ORZECHY
WŁOSKIE
- Bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc obniżające poziom złego cholesterolu i działające przeciwzakrzepowo
- Dobre dla serca ze względu na L-argininę, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych
- Kwas elagowy podnoszący odporność i działający antykancerogennie
- Bardzo dobre źródło fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku
- Zawiera witaminę E i grupy B
- Zawierają dobre dla układu krążenia sterole roślinne
- Są też bogactwem działającemu przeciw wolnym rodnikom koenzymu Q10
- Mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, pomagają w kłopotach żołądkowych (nalewka z orzecha ^_^)
- Dzięki zawartości kwasu lanolinowego mają dobry wpływ na układ nerwowy
- Czasem jadam też olej z tych orzechów
- 645kcal
- Białko 16g, Tłuszcz 60,3g, Węglowodany 18g
- Błonnik 6,5g
MIGDAŁY
- Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, więc są dobre dla mózgu i układu sercowo-naczyniowego
- Źródło NNKT
- W 28g posiadają 36% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, 36% na mangan, 19,5% na magnez, 16% na miedź, 13,5 na witaminę B2
- Aminokwas arginina wchodzący w skład karnityny w mięśniach biorącej udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych
- Zawierają antyrakowe karotenoidy i flawonoidy
- Obniżają LDL i podwyższają HDL
- 572kcal
- Białko 20g, Tłuszcz 52g, Węglowodany 20,5g
- Błonnik 12,9g
MIESZANKI
ORZECHÓW
MASŁO ORZECHOWE
- Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe
- Witaminy grupy B, E, PP i kwas foliowy, potas i magnez
- Najlepiej wybierac takie bez dodatków, albo zrobić samemu
- 695kcal
- Białko 13g, Tłuszcz 67g, Węglowodany 10g
- Błonnik 7,4g
- Zawieraja bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega3
- W skład nasion lnu wchodzi 38 do 44 % tłuszczu z czego 57-60% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a 14-15% kwasy tłuszczowe omega-6
- Zawiera mnóstwo witaminy E, B, magnez, wapń, żelazo, cynk, potas, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny.
- Genialne na zaparcia i zatrucia, ze względu na właściwości powlekające przewód pokarmowy
- Lignany normują poziom estrogenu, dlatego polecane są w okresie menopauzy
- Ma właściwości grzybobójcze i antyutleniające
- Najlepiej spożywać świeżo zmielone
- 534kcal
- Białko 18,3g, Tłuszcz 42,2g, Węglowodany 28,9g
- Błonnik 27,3g
PESTKI DYNI
- Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe wykorzystywane do budowy witaminy D, hormonów, a także ścian komórkowych
- Zawierają egzogenny kwas linolowy, oleinowy, oraz będący źródłem energii reakcji biologiczno-chemicznych, kwas palmitynowy
- Źródło witamin: E, B1, B2, B6, A, C i D
- Zawiera beta-karoten, cynk, potas, i selen
- Zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych
- Pomaga zwalczać skurcze mięśni, bóle dłoni i nadgarstków, łagodzi PMS, dobre dla produkcji zdrowego nasienia
- 556kcal
- Białko 24,5g, Tłuszcz 45,8g, Węglowodany 18g
- Błonnik 5,3g
PESTKI SŁONECZNIKA
- Bogate w wielonienasycone kwasy omega 6 i mniej omega 3, zmniejszające ilość złego cholesterolu i obniżające ciśnienie krwi
- Mają dużo fitoestrogenów
- Podobnie jak pestki dyni maja mnóstwo cynku dobrego dla produkcji plemników i zdrowia prostaty
- Mają też selen, żelazo, magnez, fosfor, wapń i potas
- Zawierają witaminy grupy B, E, D i A
- 561kcal
- Białko 24,4g, Tłuszcz 43,7g, Węglowodany 24,6g
- Błonnik 6g
SEZAM
- Jest bogactwem wapnia, magnezu, cynku, magnezu, potasu, żelaza
- Białko ma wartość odżywczą porównywalną do wartości białka jaja kurzego
- Obfituje w witaminy B, A, E
- Ma sporo fitosteroli, oraz sezamol i sezamolina - naturalne przeciwutleniacze
- Poprawia dotlenienie mózgu, zwiększa koncentrację
- Jest moczopędny
- Pomaga zapobiegać migrenom
- 632kcal
- Białko 23,2g, Tłuszcz 59,9g, Węglowodany 10g
- Błonnik 7,9g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz