środa, 25 marca 2015

Moje żródła tłuszczy

Do kompletu makroelementów brakuje jeszcze tłuszczy. Dziś pokażę Wam, jakich jego źródeł nie może zabraknąć w mojej kuchni.



OLEJ KOKOSOWY

  • Moje ostatnie odkrycie. Dostępny jako nierafinowany i rafinowany.
  • Wspomaga detoksykacje organizmu
  • Idealnie się na nim smaży
  • Wspomaga wydzielanie insuliny
  • Leczy zgagę, migreny, wszelkie wysypki, zespół jelita wrażliwego, grzybicę, niestrawność
  • Blisko połowę kwasów tłuszczowych stanowi kwas lurynowy w naturze spotykany tylko w kokosie i mleku matki. Monolauryn w który kwas ten przekształca się w organizmie, niszczy szkodliwe wirusy i bakterie.
  • Podobne właściwości ma też zawarty w oleju kokosowym kwas kaprylowy
  • Jest nietoksyczny
  • Może przyczynić się do zmniejszenia ilości tłuszczu brzusznego
  • Wspomaga działanie mózgu
  • Pomaga w leczeniu ran
  • Dobry dla prostaty i odpowiedniego poziomu testosteronu
  • Zmniejsza stres oksydacyjny w kości, więc zapobiega osteoporozie
  • Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w tym oleju przyśpieszają metabolizm szybciej niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, gdyż są łatwiej trawione i zamieniane w energię (jak węglowodany)
  • 900kcal
  • Białko 0g, Tłuszcz 100g, Węglowodany 0g


OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN

  • Zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • Nieodpowiednia do smażenia, ale idealna na zimno
  • Obniża poziom złego cholesterolu
  • Zapobiega chorobom układu krążenia
  • Hamuje geny związane z otyłością
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cukru we krwi
  • Obniża ciśnienie
  • Zawiera antyrakowe przeciwutleniacze
  • Działa przeciwzapalnie
  • Zawiera witaminy A, E, D
  • 822kcal
  • Białko 0g, tłuszcz 91,6g, Węglowodany 0g

AWOKADO

  • Zawiera głównie kwas oleinowy, mający zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, przeciwdziałający nowotworom prostaty i piersi
  • Choć jest owocem zawiera niewiele cukru
  • Zawiera likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy, a także dobre dla wzroku luteinę i zeaksantynę
  • Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dobre dla serca i pomagające obniżać ciśnienie krwi
  • Reguluje ilość cukru we krwi
  • Zawiera antyoksydant glutation odpowiedzialny za uzupełnianie innych przeciwutleniaczy
  • Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne żołądka
  • 160kcal
  • Białko 2g, Tłuszcz 15,3g, Węglowodany 7,4g
  • Błonnik 3,3g

TRAN
 
  • Ogólnie mam tu na myśli tłuszcz rybi, jednak określenie "tran" zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby ryb należących do gatunku dorszowatych
  • Bogactwo kwasów omega 3 i 6
  • Pozytywnie wpływa na pracę mózgu
  • Wzmacnia odporność
  • Bogaty w witaminy A, D i E
  • Usprawnia pracę mózgu
  • Dobry dla pracy tarczycy
  • NNKT zmniejszają poziom „złego”cholesterolu (LDL), a zwiększają stężenie "dobrego" (HDL) we krwi
  • Poprawia stan skóry i przyspiesza gojenie się ran



ORZECHY 

WŁOSKIE

  • Bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc obniżające poziom złego cholesterolu i działające przeciwzakrzepowo
  • Dobre dla serca ze względu na L-argininę, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych
  • Kwas elagowy podnoszący odporność i działający antykancerogennie
  • Bardzo dobre źródło fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku
  • Zawiera witaminę E i grupy B
  • Zawierają dobre dla układu krążenia sterole roślinne
  • Są też bogactwem działającemu przeciw wolnym rodnikom koenzymu Q10
  • Mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, pomagają w kłopotach żołądkowych (nalewka z orzecha ^_^)
  • Dzięki zawartości kwasu lanolinowego mają dobry wpływ na układ nerwowy
  • Czasem jadam też olej z tych orzechów
  • 645kcal
  • Białko 16g, Tłuszcz 60,3g, Węglowodany 18g
  • Błonnik 6,5g

MIGDAŁY

  • Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, więc są dobre dla mózgu i układu sercowo-naczyniowego
  • Źródło NNKT
  • W 28g posiadają 36% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, 36% na mangan, 19,5% na magnez, 16% na miedź, 13,5 na witaminę B2
  • Aminokwas arginina wchodzący w skład karnityny w mięśniach biorącej udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych
  • Zawierają antyrakowe karotenoidy i flawonoidy
  • Obniżają LDL i podwyższają HDL
  • 572kcal
  • Białko 20g, Tłuszcz 52g, Węglowodany 20,5g
  • Błonnik 12,9g

MIESZANKI ORZECHÓW

MASŁO ORZECHOWE

  • Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Witaminy grupy B, E, PP i kwas foliowy, potas i magnez
  • Najlepiej wybierac takie bez dodatków, albo zrobić samemu
  • 695kcal
  • Białko 13g, Tłuszcz 67g, Węglowodany 10g
  • Błonnik 7,4g

SIEMIĘ LNIANE

  • Zawieraja bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega3
  • W skład nasion lnu wchodzi 38 do 44 % tłuszczu z czego 57-60% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a 14-15% kwasy tłuszczowe omega-6
  • Zawiera mnóstwo witaminy E, B, magnez, wapń, żelazo, cynk, potas, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny.
  • Genialne na zaparcia i zatrucia, ze względu na właściwości powlekające przewód pokarmowy
  • Lignany normują poziom estrogenu, dlatego polecane są w okresie menopauzy
  • Ma właściwości grzybobójcze i antyutleniające
  • Najlepiej spożywać świeżo zmielone
  • 534kcal
  • Białko 18,3g, Tłuszcz 42,2g, Węglowodany 28,9g
  • Błonnik 27,3g

PESTKI DYNI

  • Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe wykorzystywane do budowy witaminy D, hormonów, a także ścian komórkowych
  • Zawierają egzogenny kwas linolowy, oleinowy, oraz będący źródłem energii reakcji biologiczno-chemicznych, kwas palmitynowy
  • Źródło witamin: E, B1, B2, B6, A, C i D
  • Zawiera beta-karoten, cynk, potas, i selen
  • Zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych
  • Pomaga zwalczać skurcze mięśni, bóle dłoni i nadgarstków, łagodzi PMS, dobre dla produkcji zdrowego nasienia
  • 556kcal
  • Białko 24,5g, Tłuszcz 45,8g, Węglowodany 18g
  • Błonnik 5,3g


PESTKI SŁONECZNIKA

  • Bogate w wielonienasycone kwasy omega 6 i mniej omega 3, zmniejszające ilość złego cholesterolu i obniżające ciśnienie krwi
  • Mają dużo fitoestrogenów
  • Podobnie jak pestki dyni maja mnóstwo cynku dobrego dla produkcji plemników i zdrowia prostaty
  • Mają też selen, żelazo, magnez, fosfor, wapń i potas
  • Zawierają witaminy grupy B, E, D i A
  • 561kcal
  • Białko 24,4g, Tłuszcz 43,7g, Węglowodany 24,6g
  • Błonnik 6g

SEZAM

  • Jest bogactwem wapnia, magnezu, cynku, magnezu, potasu, żelaza
  • Białko ma wartość odżywczą porównywalną do wartości białka jaja kurzego
  • Obfituje w witaminy B, A, E
  • Ma sporo fitosteroli, oraz sezamol i sezamolina - naturalne przeciwutleniacze
  • Poprawia dotlenienie mózgu, zwiększa koncentrację
  • Jest moczopędny
  • Pomaga zapobiegać migrenom
  • 632kcal
  • Białko 23,2g, Tłuszcz 59,9g, Węglowodany 10g
  • Błonnik 7,9g




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz