Ponieważ odstawiłam nabiał, nie ma go na tej liście. Jednak jeśli jedzenie go Ci służy, to jest to bardzo cenne źródło tego makroskładnika. Warto jednak stawiać na produkty mleczne fermentowane i pamiętać, by nie stanowił on głównego źródła białka.
Zaczynamy :)
PiERŚ Z KURCZAKA
- Najłatwiej dostępny, najbardziej chyba uniwersalny produkt mięsny
- Kontrowersyjne ze względu na ładowanie kurczaków hormonami. Niestety nie mam dostępu do sprawdzonego źródła. Może jak się przeprowadzę na wieś to się zmieni :)
- 99kcal
- Białko 21,8g, Tłuszcz 1,3g, Węglowodany 0g
PIERŚ Z INDYKA
- Mięso indyka zawiera fosfor, potas, magnez, żelazo oraz cynk
- Jest też źródłem witamin grupy B
- Indyki maja delikatniejszy przewód pokarmowy, więc nie tak łatwo je nafaszerować hormonami
- 83kcal
- Białko 18,5g, Tłuszcz 0,9g, Węglowodany 0g
UDZIEC Z INDYKA BEZ SKÓRY
- Mięso z uda zawiera więcej żelaza i cynku niż mięso z piersi
- Z fileta najczęściej robię gyros
- Z podudzia w całości gotuje rosół
- 104kcal
- Białko 19,4, Tłuszcz 2,8g, Węglowodany 0g
UDKA Z KURCZAKA BEZ SKÓRY
- Pieczone, gotowane, czasami wędzone - skórę zdejmuję po obróbce - tak jest łatwiej :)
- 125kcal
- Białko 17,8g, Tłuszcz 6g, Węglowodany 0g
UDZIEC WOŁOWY
- Wołowina jest źródłem sprzężonego kwasu linolowego (CLA) który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, chroniąc mięśnie
- Bogactwo witaminy B6 i B12
- Jest bogata w L-karnitynę ważną przy przemianie materii
- Ma sporo żelaza i fosforu
- Zawarty w niej w dużej ilości aminokwas alanina chroni mięśnie przed spaleniem w momencie niedoboru węglowodanów, gdyż uczestniczy w przemianie cukrów w białko.
- 102kca
- Białko 21g, Tłuszcz 2g, Węglowodany 0g
GOLEŃ WOŁOWA
- Dokładam do indyka na rosół a potem wyjadam :)
- 374kcal
- Białko 20,1g, Tłuszcz 32g (w znakomitej większości rozpuszcza się w rosole i zbieram go po wystudzeniu i wyrzucam), Węglowodany 0g
TATAR
- Nikomu nie trzeba przedstawiać. Albo go kochasz albo nienawidzisz :)
- 118kcal
- Białko 17,5g, Tłuszcz 5g, Węglowodany 0,8g
JAJKA
- Wzorzec białka!
- Kolejny multi uniwersalny produkt. Omlety, jajecznice, na twardo, na miękko, do kotletów, pulpetów, panierek itp.
- Bogate źródło witaminy A, E, D, K, B2 i B12, kwasu pantotenowego
- Bogactwo składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.
- Żółtko zawiera luteinę mająca dobroczynny wpływ na wzrok, lecytynę zapobiegającą odkładaniu się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych, 314kcal (63kcal/1szt), 15,5g białka (3,1g/szt), 28g tłuszczu (5,6g/szt) i 0,3g węglowodanów (0,1g/szt)
- Białko zawiera 49kcal (17kcal/szt), 10,9g białka (3,8g/szt), 0,2g tłuszczu (0,1g/szt) i 0,7g węglowodanów (0,2g/szt)
- Jajka maja 139kcal/100g (78kcal/szt)
- Białko 12,5g (7g/szt), Tłuszcz 9,7g (5,4g/szt), Węglowodany 0,6g (0,3g/szt)
SOCZEWICA
- Obok białka jest źródłem węglowodanów, więc nie jadam jej na noc.
- Białko jest niepełnowartościowe, więc raczej jako urozmaicenie, dodatek czy odskocznia od mięsa
- Zawiera lizynę, wiec jest idealnym uzupełnieniem zbóż w diecie wegetariańskiej
- Zawiera tez dużo leucyny, argininy, kwasu asparaginowego oraz kwasu glutaminowego
- Zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, PP, witaminę A i niewielkie ilości E
- W soczewicy występuje potas, fosfor, wapn, żelazo, sód, oraz magnez
- Soczewica jest źródłem fitoestrogenów zapobiegających chorobom serca, oraz antyrakowych i podnoszących odporność saponin
- W strączkach aminokwasami ograniczającymi jest metionina i cysteina, wiec warto łączyć je z mięsem, lub nasionami
- Soczewica czerwona 327kcal
- Białko 25,4g, Tłuszcz 3g, Węglowodany 48,6g
- Soczewica zielona 351kcal
- Białko 24,2g, Tłuszcz 0,6g, Węglowodany 60,8g
- Błonnik w obu odmianach 8,9g
CIECIERZYCA
- Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji „złego” cholesterolu i ciśnienie krwi
- Zawiera potas, żelazo, fosfor, wapn, magnez
- Witaminy grupy B
- Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, (kwas linolowy i oleinowy) polepszają gospodarkę lipidowa, działając zbawiennie na śledzionę, trzustkę i żołądek
- 364kcal
- Białko 19,3g, Tłuszcz 6g, Węglowodany 60,6g
ŁOSOŚ
- Źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i 6
- Bogaty w witaminy grupy B, A, E, D
- Zawiera wapn, fosfor, jod i potas
- Jest pyszny :)
- 100g świeżego łososia zawiera 201kcal, 19,9g białka, 13,6g tłuszczu, 0g węglowodanów
- 100g wędzonego 162kcal, 21,5g białka, 8,4g tłuszczu, 0g węglowodanów
TUŃCZYK W SOSIE WŁASNYM
- Kumuluje rtęć, więc nie należy jeść go zbyt często
- Źródło NNKT
- 100kcal
- Białko 23kcal, Tłuszcz 0,5g, Węglowodany 0g
PSTRĄG
- Grillowany, pieczony, na parze, wędzony - kocham!
- Ok 1000mg kwasów omega-3 w 100g mięsa
- Zawiera witaminy: grupy B, A, D, E
- Jest także źródłem selenu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza
- Pstrąg strumieniowy 97kcal
- Białko 19,7g, Tłuszcz 2,1g, Węglowodany 0g
- Pstrąg tęczowy (łososiowy) 160kcal
- Białko 18,6g, Tłuszcz 9,6g, Węglowodany 0g
ŚLEDŹ
- Jadam głównie w postaci filetów gotowanych na parze, lub pieczonych w folii, lub rolmopsów
- Źródło kwasów omega-3
- Bogactwo witaminy D (8 razy więcej niż w szklance mleka!), B6, B12
- Źródło żelaza, cynku, miedzi, fosforu, jodu
- Świeży filet ze śledzia to 217kcal
- Białko 19,8g, Tłuszcz 15,4g. Węglowodany 0g
MAKRELA
- Jak każda tłusta ryba jest źródłem kwasów omega 3 i 6
- Bogate źródło selenu (aż 50µg na 100g, podczas gdy potrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 60-71µg)
- Zawiera dużo witamin grupy B, A, E i D
- Źródło wapnia i fosforu, cynku i miedzi
- Zawiera purynę, wiec jej spożycie muszą ograniczyć osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego
- Świeża makrela ma 181kcal
- Białko 18,7g, Tłuszcz 11,9, Węglowodany 0g
- Wędzona to 221kcal
- Białko 20,7g, Tłuszcz 15,5g, Węglowodany 0g
SZPROTKI
- Kolejne tłuste, a wiec obfitujące w kwasy omega 3 i 6 rybki
- Jem je w całości, by uzupełnić wapń którego są skarbnicą243kcal
- Białko 19,3g, Tłuszcz 18,3g, Węglowodany 0g
DORSZ
- Zawiera witaminy grupy B, A, E, PP, D
- Źródło jodu, selenu
- Sporo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6
- 78kcal
- Białko 17,7g, Tłuszcz 0,7g, Węglowodany 0g
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA
- Chude, smaczne, delikatne mięso
- 138kcal
- Białko 18,9g, Tłuszcz 6,3g, Węglowodany 0g
SCHAB WIEPRZOWY
- Spożywam głównie w postaci mojej wędliny dojrzewającej i duszony
- 115kcal
- Białko 21g, Tłuszcz 3g, Węglowodany 0g
WĄTRÓBKA Z KURCZAKA
- Bardzo dobre źródło żelaza, cynku
- Źródło witamin grupy B, A, D, kwasu foliowego, PP
- Jest TANIA!
- Wysoka wartość biologiczna białka
- 134kcal
- Białko 19g, Tłuszcz 6,2g, Węglowodany 0,6g
SERDUSZKA DROBIOWE
- Kolejna taniocha
- Odkrawam i wyrzucam górną cześć z tłuszczem
- Z kurczaka mają 153kcal
- Białko 15,5g, Tłuszcz 9,3g, Węglowodany 0,7g
- Serca indycze 113kcal
- Białko 17,1g, Tłuszcz 4,8g, Węglowodany 0,4g
ORZECHY
- Mają średnio 16g białka
- Więcej o nich przy tłuszczach
KASZE
- Białko niepełnowartościowe!
- Więcej przy węglowodanach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz