środa, 18 marca 2015

Sajgonki na diecie

Kocham "chińskie". Zwykle w knajpie decyduję się jednak na mięso z warzywami, jednak sajgonki to klasyka gatunku. Niestety, te smażone w głębokim tłuszczu krokieciki, to niezbyt dobra opcja w zdrowej diecie. Nie trzeba jednak z nich rezygnować. Można zrobić zdrowsza wersję, którą Wam dziś proponuję.


Dietetyczne pieczone sajgonki


Składniki:

500g zmielonej piersi z kurczaka
120g makaronu ryżowego
2 jajka
400g mrożonej mieszanki chińskiej
cebula
papier ryżowy (ok 100g)
10g oleju kokosowego
4 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
sól
chili
imbir



Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie, dodać mięso i smażyć dokładnie rozdrabniając aż zrobi się białe. Wrzucić mrożonkę, przykryć i dusić aż się rozmrozi. Dodać przyprawy i jeszcze chwilę smażyć do odparowaniu płynu z patelni. Ostudzić.

Makaron ryżowy przygotować wg. opisu na opakowaniu, pokroić na krótsze kawałki.

Wymieszać mięso z warzywami, makaron, jajka.

Arkusze papieru ryżowego moczyć w wodzie, nakładać po łyżce farszu, zawijać  jak gołąbki i układać na blasze wyłożonej najlepiej silikonową matą do pieczenia. Można skropić lekko olejem, nie jest to konieczne (ja pominęłam).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż się lekko zrumienią. Podawać ciepłe lub zimne. Polecam ze słodkim sosem chili. Odgrzewać można na suchej rozgrzanej patelni.

Wartość odżywcza (24 sajgonki): 1606kcal
Białko: 139g
Tłuszcz: 29g
Węglowodany: 199g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz