Dietetyczne pieczone sajgonki
Składniki:
500g zmielonej piersi z kurczaka120g makaronu ryżowego
2 jajka
400g mrożonej mieszanki chińskiej
cebula
papier ryżowy (ok 100g)
10g oleju kokosowego
4 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
sól
chili
imbir
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie, dodać mięso i smażyć dokładnie rozdrabniając aż zrobi się białe. Wrzucić mrożonkę, przykryć i dusić aż się rozmrozi. Dodać przyprawy i jeszcze chwilę smażyć do odparowaniu płynu z patelni. Ostudzić.
Makaron ryżowy przygotować wg. opisu na opakowaniu, pokroić na krótsze kawałki.
Wymieszać mięso z warzywami, makaron, jajka.
Arkusze papieru ryżowego moczyć w wodzie, nakładać po łyżce farszu, zawijać jak gołąbki i układać na blasze wyłożonej najlepiej silikonową matą do pieczenia. Można skropić lekko olejem, nie jest to konieczne (ja pominęłam).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż się lekko zrumienią. Podawać ciepłe lub zimne. Polecam ze słodkim sosem chili. Odgrzewać można na suchej rozgrzanej patelni.
Wartość odżywcza (24 sajgonki): 1606kcal
Białko: 139g
Tłuszcz: 29g
Węglowodany: 199g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz