KASZA JAGLANA, PŁATKI JAGLANE
- Kasza z łuskanego ziarna prosa
- Bogata w witaminy grupy B i witaminę E
- Bogata w fosor, magnez, wapń, żelazo, potas, krzem
- Bezglutenowa
- Lekkostrawna
- Wzmacnia odporność organizmu
- 340kcal
- Białko 10,5g, Tłuszcz 2,9g, Węglowodany 71,6g
- Błonnik 3,2g
KASZA GRYCZANA palona i niepalona i mąka gryczana
- Pozyskiwana z ziarna gryki
- Nie zakwasza organizmu jak większość zbóż
- Bogata w potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, kwas foliowy, cynk
- Zawiera dużo lizyny i tryptofanu
- Bogata w witaminy B1, B2, B6, E, i PPBezglutenowa
- 336 kcal
- Białko 12,6g, Tłuszcz: 3,1g, Węglowodany 69,3g
- 5,9g Błonnika
- Palona - poddawana jest procesowi prażenia, przez co traci część wartości odżywczych
RYŻ BRĄZOWY
- Nie do końca oczyszczone ziarno ryżu zachowujące bogactwo minerałów i błonnika
- Bezglutenowy
- Bogaty w witaminy B1, B2, B6, E, PP, K
- Zawiera wapń, fosfor, magnez, potas,
- Oraz żelazo, cynk, miedź, mangan, selen
- 322kcal
- Białko 7,1g, Tłuszcz 1,9g, Węglowodany 76,8g
- Błonnik 8,7g
- IG 50
RYŻ BASMATI
- IG 50 jak ryż brązowy
- 344kcal
- Białko 6,5g, Tłuszcz 0,6g, Węglowodany 78g
- Bezglutenowy
- Błonnik 0,6g
MAKARON RYŻOWY
- Idealny po treningu ze względu na szybko przyswajalne węglowodany
- Bezglutenowy
PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE, KASZA OWSIANA, MAKARON OWSIANY PEŁNOZIARNISTY
- Bezglutenowe (ale często zanieczyszczone glutenem z innych zbóż)
- Owies zawiera 7% tłuszczy bogatych w niezbędne nienasycine kwasy tłuszczowe
- Bogactwo beta-glukanu - rozpuszczalnego błonnika, prebiotyku (pożywka dla bakterii probiotycznych)
- 366kcal
- Białko 13,5g, Węglowodany 54,5g, Tłuszcz 7g
- Błonnik 6,9g
- Zawiera witaminy B1, B2, B6, E, PP
- Źródło potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu i cynku
DAKTYLE SUSZONE
- Są skarbnicą cukrów prostych, a więc idealnym źródłem węgli podczas wysiłku
- Zawierają salicylany i antyoksydanty
- Witaminy A, B1, B2, C
- A także potas, fosfor, żelazo, magnez i chrom
- 277kcal
- Białko 2,0g, Tłuszcz 0,4g Węglowodany 74g
- Błonnik 8,7g
OWOCE I WARZYWA
Owoce obecnie ograniczam do max 200g na dzień i tylko na śniadanie.
Warzyw nie wliczam do bilansu poza gotowaną marchwią, selerem, pietruszką, strączkami
Bogactwo witamin, mikro i makroelementów
Skarbnica błonnika
Antyoksydantów
BATATY
- Wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż bulw ziemniaka
- Żródło potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia, witaminy A, beta-karotenu, witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy), witaminy E (bataty mają jej najwięcej spośród warzyw)
- Polifeonole będące antyoksydantami
- 86kcal
- Białko 1,6g, Tłuszcz 0,1g, Węglowodany 20,1g
- Błonnik 3g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz