czwartek, 19 marca 2015

Moje źródła węglowodanów

Dziś przedstawię Wam moje główne źródła węglowodanów. Ponieważ mam problemy z tarczycą, ograniczam gluten do minimum, tak więc wybieram produkty naturalnie go pozbawione. Przedstawione poniżej, są podstawą mojej codziennej diety.

KASZA JAGLANA, PŁATKI JAGLANE
 

  • Kasza z łuskanego ziarna prosa
  • Bogata w witaminy grupy B i witaminę E
  • Bogata w fosor, magnez, wapń, żelazo, potas, krzem
  • Bezglutenowa
  • Lekkostrawna
  • Wzmacnia odporność organizmu
  • 340kcal
  • Białko 10,5g, Tłuszcz 2,9g, Węglowodany 71,6g
  • Błonnik 3,2g

KASZA GRYCZANA palona i niepalona i mąka gryczana

  • Pozyskiwana z ziarna gryki
  • Nie zakwasza organizmu jak większość zbóż
  • Bogata w potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, kwas foliowy, cynk
  • Zawiera dużo lizyny i tryptofanu
  • Bogata w witaminy B1, B2, B6, E, i PPBezglutenowa
  • 336 kcal
  • Białko 12,6g, Tłuszcz: 3,1g, Węglowodany 69,3g
  • 5,9g Błonnika
  • Palona - poddawana jest procesowi prażenia, przez co traci część wartości odżywczych

RYŻ BRĄZOWY
  • Nie do końca oczyszczone ziarno ryżu zachowujące bogactwo minerałów i błonnika
  • Bezglutenowy
  • Bogaty w witaminy B1, B2, B6, E, PP, K
  • Zawiera wapń, fosfor, magnez, potas, 
  • Oraz żelazo, cynk, miedź, mangan, selen
  • 322kcal
  • Białko 7,1g, Tłuszcz 1,9g, Węglowodany 76,8g
  • Błonnik 8,7g
  • IG 50

RYŻ BASMATI

  • IG 50 jak ryż brązowy
  • 344kcal
  • Białko 6,5g, Tłuszcz 0,6g, Węglowodany 78g
  • Bezglutenowy
  • Błonnik 0,6g

MAKARON RYŻOWY
  • Idealny po treningu ze względu na szybko przyswajalne węglowodany
  • Bezglutenowy


PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE, KASZA OWSIANA, MAKARON OWSIANY PEŁNOZIARNISTY
  • Bezglutenowe (ale często zanieczyszczone glutenem z innych zbóż)
  • Owies zawiera 7% tłuszczy bogatych w niezbędne nienasycine kwasy tłuszczowe
  • Bogactwo beta-glukanu - rozpuszczalnego błonnika, prebiotyku (pożywka dla bakterii probiotycznych)
  • 366kcal
  • Białko 13,5g, Węglowodany 54,5g, Tłuszcz 7g
  • Błonnik 6,9g
  • Zawiera witaminy B1, B2, B6, E, PP
  • Źródło potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu i cynku

DAKTYLE SUSZONE
  • Są skarbnicą cukrów prostych, a więc idealnym źródłem węgli podczas wysiłku
  • Zawierają salicylany i antyoksydanty
  • Witaminy A, B1, B2, C
  • A także potas, fosfor, żelazo, magnez i chrom
  • 277kcal
  • Białko 2,0g, Tłuszcz 0,4g Węglowodany 74g
  • Błonnik 8,7g

OWOCE I WARZYWA
Owoce obecnie ograniczam do max 200g na dzień i tylko na śniadanie.
Warzyw nie wliczam do bilansu poza gotowaną marchwią, selerem, pietruszką, strączkami
Bogactwo witamin, mikro i makroelementów
Skarbnica błonnika
Antyoksydantów


BATATY
  • Wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż bulw ziemniaka
  • Żródło potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia, witaminy A, beta-karotenu, witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy), witaminy E (bataty mają jej najwięcej spośród warzyw)
  • Polifeonole będące antyoksydantami
  • 86kcal
  • Białko 1,6g, Tłuszcz 0,1g, Węglowodany 20,1g
  • Błonnik 3g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz